Informacija

 

RUGSĖJO 1-OJI – DIENA BE ALKOHOLIO!

Rugsėjo 1-oji – naujųjų mokslo metų pradžia visose Lietuvos mokymo įstaigose. Šią dieną nevyksta pamokos, netikrinamos namų darbų užduotys, nerašomi pažymiai, šią dieną daugelis nusiteikę šventiškai. 2006 metais LR Seimas priėmė įstatymą, kuris įtvirtino draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais rugsėjo 1-ąją dieną, taip parodant, kad mokslas negali būti siejamas su alkoholio vartojimu.

Svarbu žinoti, kokią žalą žmogaus organizmui daro alkoholis ir kodėl jis žymiai pavojingesnis jauniems. Jauno žmogaus organizmą alkoholis veikia daug stipriau negu suaugusiuosius, kadangi jų organizmas nėra visiškai susiformavęs, daug funkcijų dar nepakankamos. Kuo anksčiau jaunuoliai pradeda vartoti alkoholį, tuo didesnė rizika tapti priklausomam, greičiau išryškėja alkoholizmo požymiai. Tarp alkoholį vartojančių paauglių dažnesni kepenų pažeidimai, kepenų cirozė, kasos sutrikimai, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, inkstų, šlapimo takų uždegiminės ligos. Alkoholis nepataisomai suardo endokrininę sistemą, didina diabeto riziką. Silpstantis imunitetas lemia ir didesnį jautrumą infekcijoms. Alkoholis smegenyse pažeidžia plotą, atsakingą už mąstymą, planavimą, sprendimų priėmimą bei impulsų kontrolę ir sritį, susijusią su mokymusi ir atmintimi. Pažeidimai gali būti ilgalaikiai ir negrįžtami.

Atminkime, kad alkoholis pavojingas visiems. Jeigu vartojame alkoholį, neišvengiamai patiriame ir jo poveikį – net jei to ir nejaučiame.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gintarė Meškauskė

 

 


 

 

Ar žinai, kas yra diabetas?

 

Nuo 1950 m. Pasaulio sveikatos organizacijos iniciatyva balandžio 7-oji diena yra minima kaip Pasaulio sveikatos diena. Šiais metais Pasaulio sveikatos organizacija ypatingą dėmesį skiria vienam aktualiausių susirgimų pasaulyje – cukriniam diabetui. Cukrinis diabetas - tai lėtinė liga, kuria sergant organizmas negamina insulino arba jo gamina nepakankamai, todėl gliukozės kiekis kraujyje padidėja.

 

Nemaža žmonių dalis net nežino, kad serga cukriniu diabetu, todėl reikia žinoti pagrindinius jo požymius: troškulys, alkio jausmas, pablogėjęs regėjimas, nuovargis, irzlumas, padažnėjęs šlapinimasis, galūnių tirpimas, kūno masės sumažėjimas. Sergant cukriniu diabetu padidėja imlumas kai kurioms infekcinėms ligoms. Dažniausiai infekcijos pažeidžia diabetu sergančiųjų odą bei šlapimo takus, padidėja kvėpavimo takų infekcijų tikimybė.

 

Tiksliausias ir patikimiausias būdas diagnozuoti diabetą yra specialūs gliukozės kraujyje testai, kuriuos galima atlikti gydymo įstaigose. Šiuo metu cukrinio diabeto kontrolei yra sukurta nemaža specialių preparatų, kurie kiekvienam pacientui yra parenkami individualiai, tačiau net ir vartojant geriausius vaistus negalima pamiršti kitų labai svarbių diabeto kontrolės būdų: sveikos mitybos, fizinių pratimų ir kūno svorio priežiūros, kraujospūdžio korekcijos. Mityba - vienas iš svarbiausių ligos kontrolės įrankių!

 

Bendri patarimai sergantiesiems diabetu:

  • Stenkitės nepersivalgyti ir laikytis režimo (valgyti ne mažiau nei 5-6 k. per dieną) bei valgyti kuo įvairesnį ir sveikesnį maistą;
  • Venkite situacijų, sukeliančių emocinį stresą;
  • Sportuokite! Nereikia persistengti, bet labai svarbu sportuoti kasdien. Dietos laikymasis ir fizinis krūvis padės sumažinti insulino poreikį.   

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gintarė Meškauskė

 

 



 


 

Kovo 24-oji – Tarptautinė tuberkuliozės diena. Tuberkuliozė – infekcinė liga, perduodama oro lašeliniu būdu. Ši liga yra klastinga, kadangi pradžioje nusiskundimų sveikata būna nedaug, tačiau negydomas tuberkulioze sergantis žmogus gali mirti.

 

Užsikrėsti šia liga galima bet kur, tačiau tik apie dešimtadalis užsikrėtusiųjų suserga. Neatsparumą infekcijai gali nulemti padidėjęs stresas, gretutinės ligos, patirtos operacijos, nusilpusi imuninė sistema.


Pirmieji požymiai, kurie leidžia įtarti ligą, yra kosulys, silpnumas, prakaitavimas nakties metu, nesmarkus karščiavimas (kelias savaites ar mėnesius be aiškios priežasties kūno temperatūra pakilusi iki 37,5˚C), kartais skausmas krūtinėje ar padidėję limfmazgiai. Jeigu kosulys nepraeina daugiau kaip per tris savaites, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Pasitikrinti ypač svarbu tiems, kurių šeimos nariai serga arba anksčiau sirgo tuberkulioze ar kurie turėjo sąlytį su sergančiu tuberkulioze asmeniu.


Esant minėtiems požymiams, tuberkuliozės diagnozė nebūtinai bus patvirtinta, tačiau užsitęsus bet kuriai ligai, visada kreipkitės į gydytoją, kad liga nesikomplikuotų.

  Susirgus labai svarbu tinkamai gydytis, laikytis visų gydytojo reikalavimų, vartoti paskirtus vaistus, laikytis asmens higienos. Taip pat viena svarbiausių atsparumą ligoms ir sveikatą nulemiančių sąlygų yra tinkamas sveikas maistas, grūdinimasis, fizinis aktyvumas, miego ir poilsio režimas. Kitaip tariant, sveikas gyvenimo būdas padės priešintis tuberkuliozės sukėlėjui.

 

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gintarė Meškauskė

 

 

 

 

 

 


 

 

Nuolat žavimės taisyklinga ir grakščia šokėjų, sportininkų, modelių laikysena. Pasitempęs žmogus visada atrodo gražesnis, sveikesnis, energingesnis, labiau savimi pasitikintis. Deja, dažnas iš mūsų išsitiesia tik sulaukęs pastabos.

Laikysena – tai sveikatos atspindys. Nuo jos priklauso ne tik kūno grožis, bet ir krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymasis. Svarbu atminti, kad taisyklingos laikysenos didžiąja dalimi yra išmokstama.

Taisyklingos laikysenos požymiai:

  • Tiesi nugara;
  • Galva ir kūnas vienoje vertikalioje linijoje;
  • Pečiai truputį atitraukti atgal ir nuleisti žemyn;
  • Mentės vienodame aukštyje ir vienodu atstumu nuo stuburo;
  • Simetriški fiziologiniai stuburo išlinkimai;
  • Simetriška krūtinės ląsta; 
  • Kojų ilgis vienodas;
  • Kojos ir dubuo tiesūs;
  • Nėra plokščiapėdystės.

Netaisyklinga laikysena – ne tik išorinis defektas, ji taip pat gali išprovokuoti arba paskatinti nugaros ir krūtinės skausmus, nuovargį ir silpnumą, sąnarių skausmus, virškinimo sutrikimus, širdies ir kraujotakos sistemų sutrikimus, galvos ir kaklo skausmus, kvėpavimo sutrikimus, imuninės sistemos susilpnėjimą, nutukimą ir daugybę kitų sveikatos sutrikimų.

Norėdami išvengti šių ligų, pirmiausia turėtume pradėti stiprinti nugaros raumenis, tai padaryti padės 7 efektyvūs žingsniai:

  1. Nuolat kontroliuokite savo laikyseną. Tiek sėdint, tiek stovint – prie blogų įpročių greitai įprantama. Einant pro veidrodį visada save nužvelkite ir išsitieskite.
  2. Reguliariai keiskite padėtį. Jei tenka ilgiau būti vienoje padėtyje, pavyzdžiui, pamokų metu sėdėti mokykliniame suole arba ruošiant pamokas prie rašomojo stalo, pasistenkite daryti pertraukas arba keisti kūno padėtį: kas 15 minučių pakeiskite nugaros ar kojų padėtį, pasirąžykite ar padarykite mankštą suole.
  3. Nešant kuprinę išnaudokite abu pečius. Susireguliuokite kuprinės diržus ir juos užsidėkite ant abiejų pečių. Sunkų krepšį ar lagaminą stenkitės nešti pakaitomis tai viena, tai kita ranka.
  4. Nesnūduriuokite priešais televizorių. Snūduriuodami nekeičiame padėties, net jei jaučiamės nepatogiai.
  5. Venkite avėti aukštakulnius batus. Avint aukštakulnius pakinta normali stuburo kreivė ir pakreipiamas dubuo, o tai gali prisidėti prie kelių sąnarių ir apatinės nugaros dalies problemų.
  6. Sportuokite ir darykite nugaros mankštą. Ilgai sėdint ir nekeičiant padėties nugaros raumenys įsitempia, todėl itin svarbu jiems padėti – daryti nugaros raumenis stiprinančią mankštą, kurią galima atlikti net ir sėdint suole.
  7. Jei norite priprasti prie taisyklingos laikysenos, tačiau nuolat pamirštate išsitiesti, pasinaudokite atminties inkaro metodika, susikurkite sau naudingas asociacijas:
    Susigalvokite daiktą ar vaizdą kurį dažnai matote (tai gali būti, pavyzdžiui, durys, žmonės ar bet kas kitas). Keletą minučių mintyse gyvai įsivaizduokite save stovintį tarpduryje ir gražiai pasitempusį arba išsitiesusį, kai esate šalia kito žmogaus ir kalbate su juo.
    Jei viską teisingai atliksite, kiekvieną kartą, kai eisite pro duris arba sutiksite kitą žmogų, prisiminsite, kad turite pasitempti. Jei taip neatsitinka, pakartokite pratimą, pasitelkę daugiau vaizduotės ir ilgesnį laiką. 

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gintarė Meškauskė

 

 

 


 

Vasarą saugokime savo sveikatą!

 

Mityba

Vasaros metu reikia valgyti daugiau uogų, daržovių, vaisių, kad organizmas gautų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tačiau reikėtų prisiminti, kad prieš valgant daržoves, uogas ir vaisius juos reikia gerai nuplauti, nes galima užsikrėsti įvairiomis užkrečiamomis žarnyno ligomis.

Karštomis dienomis būtina gerti daug skysčių, geriausiai paprasto ar mineralizuoto vandens arba arbatos, vengti riebaus, sunkiai virškinamo maisto.

Buvimas gryname ore

Reikėtų kuo daugiau vaikščioti pėsčiomis, žaisti gryname ore, važinėtis dviračiu, riedučiais. Po šių procedūrų gerėja nervų ir raumenų sistemų tonusas. Raumenys geriau panaudoja deguonį, stimuliuojami oksidaciniai procesai, gerėja savijauta, apetitas, miegas. Labai naudinga miegoti gryname ore dienos metu, naktį prie atviro lango.

Fizinis judėjimas, ypač važiavimas dviračiu, riedučiais, dažnai būna susijęs su įvairiomis traumomis. Siekiant išvengti traumų, būtina dėvėti šalmus, kelių bei alkūnių apsaugos priemones.

Susižeidus nepamiršti dezinfekuoti žaizdas, užklijuoti pleistru ar subintuoti, sužeistą vietą šaldyti.

Saugios maudynės

Mėgstamiausia vasaros pramoga - maudynės. Maudynių metu organizmą veikia oro temperatūra, drėgmė, judėjimo greitis, saulė, vandens temperatūra ir slėgis. Prieš pradedant maudytis būtina apsiprasti su vandeniu. Negalima maudytis labai sušilus arba, priešingai, labai sušalus. Vandenyje reikia kuo daugiau judėti. Būnant šaltame vandenyje  per ilgai, sutrinka organizmo šilumos reguliavimas, dėl to pradedama drebėti. Kraujagyslės susitraukia, oda pamėlynuoja (ypač pamėlsta lūpos), pasidaro nelygi lyg žąsies. Tada būtina išlipti iš vandens. Energingai išsitrinti sausu rankšluosčiu ir judėti, kol sušils kūnas.

Maudydamiesi vaikai turėtų dėvėti tinkamo dydžio gelbėjimosi liemenę. Negalima upėje, tvenkinyje maudytis be priežiūros, nes atsitikus nelaimei, pradėjus skęsti, nebus kam suteikti pagalbos.

Buvimas saulėje

Saikingos saulės procedūros gerina nervų sistemos veiklą, aktyvina medžiagų apykaitą, gerina kraujo apykaitą ir kvėpavimą, kraujyje didėja eritrocitų ir hemoglobino. Be to, saulės spinduliai turi ir baktericidinių savybių – užmuša ant kūno esančias bakterijas.

Per ilgai būnant saulėje gali nudegti oda, ištikti saulės smūgis, todėl maži vaikai tiesioginiuose saulės spinduliuose gali būti ne ilgiau kaip 5–7 min., vyresni saulės voniomis gali mėgautis 1,5–2 val. Geriausias laikas – iki 11 val. ir po 16 val. |Būnant saulėje galvos turi būti uždengtos medvilniniais galvos apdangalais, o kūnas tepamas apsauginiu kremu nuo saulės. Ypač reikia saugoti nuo saulės vaikus, turinčius apgamų, tam būtinai naudoti stipresnį apsauginį kremą. 

Įtariant saulės smūgį - būtina nuvesti vaiką į pavėsį, šaldyti galvą drėgnais kompresais, duoti gerti vandens.

Vabzdžių įkandimai

 Lankantis miške, parke, mūsų  ramybėje nepalieka įkyrūs uodai, mašalai. Įsisiurbusi erkė gali apkrėsti pavojingomis ligomis: erkiniu encefalitu, Laimo liga. Geriausia apsauga nuo erkinio encefalito yra skiepai. Taip pat galima naudoti uodus ir erkes atbaidančias priemones, vadinamas repelentais.

Jei po vabzdžio įgėlimo atsiranda bėrimų, ištinsta visa galūnė, tinsta veidas, tampa sunkiau kvėpuoti, svaigsta galva, reikia kreiptis pagalbos į medikus.

Jei aptinkama įsisiurbusi erkė, ją reikėtų pašalinti. Pincetu suimti kuo arčiau jos galvutės ir staigiai truktelti. Žaizdelę reikia  dezinfekuoti. Jei traukiant, erkės kūno dalis liko odoje, patartina ją šalinti. Jeigu erkės įkandimo vietoje atsiranda paraudimas, blogai jaučiatės, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Įvykus rimtai nelaimei nedvejokite ir kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Pirmu pasitaikiusiu telefonu skambinkite 112

 

Parengė: visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gintarė Meškauskė

 

 

 

 


 

Seimas uždraudė nepilnamečiams ne tik rūkyti, bet ir turėti tabako gaminių

 

Seimas, nuo š. m. gegužės 1 d. įtvirtino draudimą asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti.

Kodekse įtvirtinama, kad nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas užtrauks baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams (rūpintojams). Už pakartotinius nusižengimus bauda sieks nuo 28 iki 86 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Pastebėjus asmenis, rūkančius arba turinčius tabako gaminių, nedelsiant bus informuotas Prienų r. policijos poskyris.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gintarė Meškauskė

 

 


 

Erkės jau aktyvios!

 

Atėjęs pavasaris vilioja žmones dažniau pabūti gamtoje, džiaugtis bundančia žaluma, tačiau pavasaris pažadina ir erkes, kurios platina pavojingas ligas. Erkių aktyvumo sezonas Lietuvoje dar prieš dešimt metų trukdavo nuo balandžio iki spalio mėnesio. Pastaruoju metu, buvus švelnioms žiemoms, šis sezonas prailgėjo nuo kovo iki  gruodžio mėn. Erkės mėgsta drėgmę ir šilumą. Dažniausiai jos renkasi drėgnas vietoves ir prieblandą, todėl  aptinkamos tankiame lapuočių miško jaunuolyne, miško proskynose, krūmuose, aukštoje žolėje. Suaugusi erkė gali įkopti iki 1,5 metro. Alkana erkė aukos paprastai tyko ant žolės stiebelio apie 10-20 cm. Erkės įsisiurbimas neskausmingas, todėl mes jo net nepajuntame.

Daugelis erkių rūšių platina infekcines ligas. Erkės savo seilėse ar žarnyne gali turėti bakterijų ar virusų, kuriuos, siurbdamos kraują, perneša į žmogaus organizmą. Dažniausios erkių platinamos ligos – erkinis encefalitas ir Laimo liga.

Erkinis encefalitas – viena sunkiausių virusinių smegenų infekcijų. Asmuo, užkrėstas erkinio encefalito virusu, praėjus dviems ar trims savaitėms po erkės įkandimo, gali pajusti panašius į gripo simptomus: galvos skausmą, nedidelį karščiavimą ir maudžiančius kūno skausmus. Šie simptomai trunka apie savaitę. Po to dauguma žmonių pasijunta geriau. Kas trečiam užkrėstajam asmeniui virusas gali išplisti, pasiekti smegenų dangalus ir smegenis. Tokiu atveju po 2-7 dienų vėl pakyla kūno temperatūra, atsiranda smegenų ir jų apvalkalų sudirginimo požymių: stiprus galvos skausmas, vėmimas, galvos svaigimas ir kt.

Laimo liga (boreliozė). Ją sukelia bakterijos – borelijos, aptinkamos erkių virškinimo trakte. Žmogaus užsikrėtimo Laimo liga principas panašus į erkinio encefalito. Siurbdama kraują, erkė į žaizdą suleidžia skysčius, kuriuose yra borelijų, Laimo ligos sukėlėjų. Būdingiausias boreliozės simptomas – odos bėrimas, kuris atsiranda įkandimo vietoje praėjus 1-4 savaitėms. Dažniausiai dėmė būna erkės įsisiurbimo vietoje, tačiau gali atsirasti ir kitur. Bėrimas yra didesnis nei 3 cm diametro ir plinta toliau. Galimi galvos, raumenų, sąnarių skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas. Kol kas nėra vakcinos prieš Laimo ligą.

 

Kaip apsisaugoti nuo erkių ir jų platinimų ligų?

 

  • Tinkama apranga. Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai  drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą.
  • Saviapžiūra. Būnant gamtoje patartina dažnai apžiūrėti save ir bendrakeleivius. Aptiktas per drabužius ropojančias erkes sunaikinti.
  • Repelentai (erkes atbaidančios medžiagos). Repelentus naudokite ant atvirų kūno vietų (veido, kaklo, rankų), taip pat ant dėvimų drabužių. Visų repelentų poveikis yra trumpalaikis.
  • Grįžę į namus. Gerai išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu, persirenkite kitais drabužiais. Vilkėtus drabužius pakabinkite negyvenamojoje patalpoje.
  • Tinkamas maisto vartojimas. Vartokite tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.
  • Skiepai. Efektyviausia apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai. Pasiskiepyti galima skiepų kabinetuose.

Poilsio vieta. Iškylaudami gamtoje venkite pamiškių ir aukštos žolės. Pasirinkite atvirą, saulėtą aikštelę. Ant žolės pasitieskite kilimėlį ar antklodę.

 Ką daryti jeigu įkando erkė?

 Aptikus erkę reikia ją kuo greičiau ištraukti.

  • Pasistenkite nespausti erkės kūnelio ir netepkite jo riebalais.
  • Pincetu pamėginkite sučiupti erkę kaip galima arčiau galvos. Pašalinkite ją truktelėdami atgal. Erkės straubliukas susideda iš mažų kabliukų girliandos, todėl traukiant erkę nesukiokite jos į kairę ar dešinę.
  • Ištraukę erkę, apiplaukite žaizdelę vandeniu su muilu ar dezinfekuokite.
  • Jeigu erkės įkandimo vietoje atsiranda paraudimas, blogai jaučiatės, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

 

Saugokite save ir savo artimuosius!

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro

visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Asta Gataveckienė

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
© 2014 Visos teisės saugomos
190194851 // Mokyklos g. 1, Išlaužo k., Išlaužo sen., Prienų r. sav. // +370 319 48545 // mokykla@islauzas.prienai.lm.lt